sobota 16. marca 2013

Ako prežiť v práci


Bežný človek strávi v práci okolo 45 rokov. To už je celkom významná časť zo života , preto prinášam zopár postrehov ako si tento čas spríjemniť a prežiť ho v šťastí a duševnej pohode :-)



1. Neporovnávajte sa s ostatnými.

Všetci majú zhruba rovnakú štartovaciu čiaru ale je na každom aby si presekal svoju vlastnú cestu. Každý čas od času špekuluje kam  by ho cesta mohla zaviesť ak by spravil také či onaké rozhodnutie. Nerobte to, zbytočne to deprimuje a snažte sa zlepšovať teraz a radšej upierajte svoj zrak do budúcnosti.


2. Netrápte sa vecami, ktoré nemôžete ovplyvniť.

Aj keď je dôležité mať prehľad o trhoch a ekonomike , v dnešnej dobe keď sa na nás z každého média valia negatívne informácie je dôležité zostať s pozitívnou mysľou. Každá kríza raz  skončí a keď dokážete počas recesie myslieť pozitívne, predstavte si ako úžasne vám bude ak sa ekonomika prehupne do rastu.


3. Poznajte a udržiavajte svoje osobné hranice.

Práca sa vám môže zdať ako najdôležitejšia vec na svete , ale popravde zabíjate časť seba samého ak nechávate pracovné situácie tlačiť vás do miest, ktoré porušujú vaše súkromie a vašu integritu.

4. Nepridávajte si zbytočne viac práce a nerobte prácu za váš tím.

Je úplne skvelé byť nadšený a ochotný spraviť aj "niečo navyše pre zamestnávateľa alebo klientov. Avšak sľuby, ktoré nedokážete tak ľahko z časových alebo iných dôvodov splniť vedú k zlyhaniu a následne k sklamaniu .

5. Každý deň máte rovnako času.

Dokonca máte rovnaký čas na úlohy ako hocikto iný, ale občas môžete mať pocit, že ani tých 24 hodín nestačí. Takže úlohy si na seba naberajte rozumne a ak toto pravidlo nedodržiavate, nemáte žiadne právo sa sťažovať.

6. Neberte všetko až tak vážne.

Schopnosť zasmiať sa na svojich slabostiach vás robí nielen šťastnejšími ako osobu, ale aj pred ostatnými ste silnejší , vplyvnejší a atraktívnejší pre ostatných. Ak sa nedokážete zasmiať sami zo seba, budú sa vám všetci ostatný smiať za chrbtom.


7. Neriešte nenávisť, nestojí to za námahu.

Nenávisť je emocionálny parazit, ktorý ujedá vašu energiu a zdravie. Ak je niečo zlé s celým svetom a všetko sa vám zdá čierne , pokúste sa ho napraviť a zmeniť. Ak nemôžete konať je ľahšie zabudnúť a odpustiť ako sa stále nechať zožierať.

8. Uzavrite mierovú dohodu s minulosťou , inak si nedokážete vytvoriť lepšiu budúcnosť.

Zameriavať sa na chyby a krivdy spôsobené v minulosti je to isté ako riadiť auto pozeraním sa do spätného zrkadla. Budete sa držať na ceste dokým nenarazíte do prekážky. Preto sa pozerajte vždy dopredu a z minulosti si berte len poučenie a skúsenosti nie výčitky a nenávisť.

9. Nesnažte sa vyhrať každú bitku, najmä slovnú.

Niektoré bitky nestojí za to bojovať a bude aj pre vás v istých situáciách lepšie, keď si váš oponent myslí že vyhral. Čo je dôležité je víťazstvo a jasná stratégia ako napredovať.


10. Pamätajte si, že nikto nie je zodpovedný za vaše šťastie viac ako vy sami.

Chápem, že v niektorých firmách manažment razí cestu "moji podriadený sú podradnejší odo mňa"  a každú vinu zhodia na vás. Život je príliš krátky na to , aby ste zo seba pre druhého robili trampolínu na ktorej sa on môže vyhopsať . Nájdite si prácu, ktorá vám do žíl naženie čerstvú krv a v nedeľu večer sa nebudete môcť dočkať toho, kedy už konečne budete v práci.


11. Usmievajte a smejte sa častejšie.

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia , úsmev a smiech nie sú výsledkom šťastia, ale sú súčasťou procesu, ktorý tak vytvára a posilňuje šťastie. Nájdite si dôvody k úsmevu a nikdy nepotlačujte smiech.


12. Nestrácajte drahocennú energie na intrigy a klebety.

Ak počujete rozprávať niekoho  negatívny príbeh o vašom známom alebo kolegovi , spýtajte sa sami seba 4 otázky :
1) Je to pravda ?
2) Je to aspoň trochu reálne ?
3) Je to naozaj nutné ?
4) Chcel by som, aby podobný príbeh niekto rozprával o mne ?


13. Netrápte sa tým, čo si ostatný myslia o vás.

Neviete čítať myšlienky a nemáte priamu linku na detektor lži. Naozaj neriešte to, čo si o vás myslia ostatný, pokúšať sa o to  je totálna strata času a energie. Zamerajte sa na to byť dobrým človekom a pozitívne reakcie okolia nenechajú na seba dlho čakať.


14. Pamätajte si, že akákoľvek dobrá alebo aj zlá situácia vás vnútorne zmení.

Povahou fyzického vesmíru je zmena . Nič nezostáva rovnaké a všetko je len prechodný stav. Či už ste na oslave alebo máte smútok alebo niečo medzi tým , vždy to prejde. A len od vás závisí, kam sa ručička váh vášho šťastia posunie.


15. Vyhoďte z vášho pracovného stolu všetko nepotrebné alebo nepekné.

Tretinu vášho života v dospelosti trávite v práci . Prečo si chcete vyplniť vaše pracovné prostredie niečím, čo je nepekné, k ničomu alebo vás dokonca rozčuľuje alebo rozptyľuje od práce ?


16. Verte, že to najlepšie ešte len príde bez ohľadu na to čo sa deje.

Keď babička môjho známeho ovdovela vo svojich 70. rokoch, zapísala sa do jazykovej školy, cestovala s podobne naladenými priateľmi po Európe , zistila aké perfektné je hranie sa s hlinou a koľko aktivít jej dnešný svet ponúka.
Poslednú vec, ktorú mu povedala a ktorá mi utkvela v pamäti bolo "Vieš Martin , život začína až po 90".


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára