piatok 15. marca 2013

Ako zo sebou nenechať vydrbať v biznise s iPhonmi

Tento článok bude možno trošku ostrejší, ale už ma doslova serú tie zástupy naivných ľudí, čo si myslia že spravia  terno , doslova zbohatnú na elektronike. Dnes by som chcel vyviesť z omylu ľudí s ružovými okuliarmi a načrtnúť ako taký biznis s elektronikou funguje. Ceny sú v dolároch, keďže s 99 % ponukami zo zahraničia s ktorými som sa stretol sú v tejto mene. Každý obchodník si to preráta v sekunde z hlavy... Ak nie,  pripíšte si na koniec zoznamu ešte 13. bod a to : Nebudem robiť medzinárodný obchod pokým si neviem okamžite prerátať približnú cenu tovaru v mojej mene ! Na presné výpočty samozrejme nastúpi kalkulačka , ale často krát ma viac zdrží ako pomôže pri prechádzaní stoviek položiek.




1) iPhony nie sú lacné! Každý, kto vám ponúka absurdne nízke ceny je podvodník . Neverte mu ani v tom najhoršom pomätení mysle !

2) Nemôžeš si kúpiť iPhone 4S alebo nový Iphone 5 so slúchadlami , 16 gb alebo 32 gb verziu  za $ 200, $ 300 alebo dokonca 400 dolárov. V čase písania tohto článku sú oficiálne ceny od distribútorov (nepredajú ti menej ako 100 kusov) pre  iPhone 4S okolo $ 450 - 600 dolárov za kus. Cena iPhone 5 je ešte vyššia !Každý, kto ponúka ceny hlboko pod je buď podvodník, alebo klamár!

3) Nemôžeš si kúpiť Apple iPhone vo veľkom z Číny len tak ! Podvodníci doslova ryžujú (aké trefné v súvislosti s Čínou :) ) na ľudskej chamtivosti, nedostatku vedomostí  a absolútnej naivite.
Väčšina ľudí si povie, "dobre, ak sú vyrobené v Číne, musia tam byť ľahko dostupné" . Baraní trt ! V Číne je ešte horšia dostupnosť iPhonu ako u nás a cena býva dokonca ešte o pár desiatok vyššia.


4) Apple má extrémne prísnu distribučnú sieť a na úvod je treba uviesť, že neexistuje žiadne špeciálne veľkoobchodné oddelenie v Apple . Apple si zásobuje svoje obchody, ale ak chcete predávať ich produkty, musíte ísť prostredníctvom veľkoobchodníka alebo distribútora . Ako menšia firma alebo dokonca ako súkromná osoba máš veľmi malú šancu dostať sa pred zavedené firmy v tendri na dodávku telefónov priamo od Apple.


5) Dopyt po iPhone 5 je enormný, preto z hľadiska obchodu neočakávaj extrémne nízke veľkoobchodné ceny. Čokoľvek o pár percent menej ako maloobchodná cena je dobrá cena !

6) Treba si dávať pozor na veľké množstvá ponúkaných telefónov v tzv. lotoch, kde l lot môže byť aj 1 000 telefónov. Takéto ponuky sú extrémne zriedkavé, s najväčšou pravdepodobnosťou ich predajca nemá k dispozícii a v prípade objednávky to pozliepajú z viacerých dodávateľských firiem. Viem kde sa dajú nakupovať takéto loty nie len iPhonov, ale to už je biznis na kapitálovo o trochu vyššej úrovni a sú lepšie veci na predávanie ako mobily . Ak si naozaj myslíte, že máte kapitál na nákup nad pár stoviek mesačne, skúste kontaktovať Apple vo svojej krajine, pretože je šanca že budú zároveň aj veľkoobchodník.


7) T / T  alebo bankový prevod sú úplne normálne pre ľudí zaoberajúcimi sa obchodom s mobilmi. Raz za čas možno niekto ponúkne platbu L/C, ale tá je určená skôr pre zákazky nad 500 kusov. Takže naozaj netreba očakávať platbu v hotovosti, escrow alebo nedajbože Paypal- om .


8) Nesnívajte o tom, že získate skvelé ceny pri malých objednávkach ako je 10, 20 dokonca aj 40 kusov telefónov. 5 telefónov nie je pre veľkoobchod biznis, aj keď vy máte z takej noše peňazí nakadené až za ušami ! Pri takýchto malých objemoch sa dá očakávať zľava v jednotkách percent. Od skutočných zavedených distribútorov sa dá dohodnúť zaujímavejšia zľava pri 50+ kusoch.


9) Ziskové marže pri nových Apple produktoch sú notoricky malé a zisk ešte znižuje zvolený spôsob predaja (Aukro, inzercie, Ebay, eshop , atď.) , ale treba rátať s 5-25 % na slúchadlá , ale realita je bližšie k jednotkovým maržiam.
V súčasnej dobe existujú tri druhy iPhonov : uzamknuté pre operátora, odomknuté pre akúkoľvek sim a odomknuté so softvérom. Odomknuté pre akúkoľvek sim (sim unlocked worldwide)  sú najdrahšie a najťažšie zohnateľné.


10) Nedajú sa zarobiť milióny € pri predaji cez Ebay ! Určite nie na iPhonoch. Veľké prachy sa zarábajú na objeme a zvyšovaní marže množstevnými zľavami. Bohužiaľ množstevné zľavy začínajú pri objeme nákupu pre bežného smrteľníka začiatočníka na nedosiahnuteľných úrovniach.

11) Prosím, prosím, prosím, nesnaž sa nájsť dodávateľa Apple produktov za smiešne ceny. Nie je to možné . Ale viem, že väčšina ľudí si nedá povedať a nestačí im ani predošlých 10 bodov aby sa poučili.

12) Ak si nevieš poriadne skontrolovať svojich dodávateľov, zmizni z trhu s telefónmi čo najrýchlejšie a buď rád , že si odskočil skôr ako ti pristálo v sklade pár paliet doslova elektroodpadu za desiatky aj stovky tisíc euro...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára